Recepten


Rendang Luc

Ingrediënt A

500 gram sudderlappen ik heb het door de slager in blokjes laten snijden
400 ml kokosmelk 

Ingrediënten B mengen

6 teentjes knoflook fijngehakt 
3 chilipeper zaadjes eruit en fijngehakt 
2 kemerinoot fijngehakt 
2 uien fijngehakt 
25 gram gember fijngehakt 
1 theelepel laos
1 theelepel kurkuma 
1 theelepel koriander
1 theelepel zout
1/2 theelepel suiker
1 theelepel komijnzaad
1/2 theelepel kruidnagel gemalen
1 citroen geraspt
1 1/2 theelepel Tamarinde pasta met het bakken heb ik die er als laatste ingebracht
2 stengel citroengras geplet ik heb het witte gedeelte gebruik , korstje eraf en buitenste blad eraf. Pletten geeft meer smaak.
Ik kon het niet krijgen maar 2 stuk kafir limoenblaadjes.

Een grote koekepan opzetten middelhoog vuur olie in de pan en (B) bakken af en toe roeren 10 minuten laatste 2 minuten tamarinde pasta meebakken.
De sudderlappen toevoeg en 2 minuten bakken.
Kokosmelk erbij doen en als het kookt het vuur laag zetten en de pan met aluminiumfolie afdekken.
Het koken neemt 3 uur in beslag, ik roerde het af en toe om en je kan wat water toevoegen als het nodig is.
Ik heb er rijst en sperziebonen bijgedaan.
Het is voor 2 personen.
Eet smakelijk👨‍🍳👍


Tomatensoep

Tomatensoep 4 personen 

Uien 2 
Winterpeen 1 
Tijm 
Knoflook 2 
Tomatenpurree 1 klein 
Bouillon blokjes ( groente ) 2 
Olijfolie 
Zoete aarappel 1 
Suiker theelepel 1 
Zout/peper naar gelieve 
Tomaten blokjes 2 

Uien, winterpeen , zoete aardappel , knoflook in stukjes snijden . 
Ris de blaadjes van de takjes tijm . 
Een pan op het vuur zetten met wat olijfolie . 
Dan de uien Erin de knoflook , de winterpeen en de zoete aardappel . 
Nu op een laag vuur laten fruiten 10 minuten en af en toe om scheppen. 
Dan de tomaten purree , de suiker en de tijm in de pan en 1 minuut om scheppen . 
Dan de 2 blikjes tomaten in de pan en een beetje hoger de temperatuur zetten.
Dan de twee bouillon blokjes erin en 600 ml water en een beetje om scheppen .
Nu 50 minuten koken en dan proeven naar smaak, daarna met staafmixer pureren . 
De soep is nu klaar. 
Eventueel nog peper, zout en chilli vlokken Erin . 
Gehaktballen 

Gehakt pond ( half om half ) 
Boter 50 gram 
Olijf olie klein beetje 
Boterhammen ( oud )zonder korst 
Ui fijn gesneden 
Knoflook 1 fijn gesneden 
Mosterd 1 eetlepel 
Gedroogde chilipeper 1 fijn 
Klein beetje melk voor over brood 
Zwarte peper 1 theelepel 
Ei 1 

Gerecht 
In een schaal eerst het brood met de melk fijn maken. 
Dan de schaal toevoegen gehakt, ei , de boterhammen fijn gemaakt , ui fijn gesneden , knoflook fijn 
gemaakt , mosterd , chilipeper fijn gesneden , zwarte peper. 
Alles kneden en maak er ballen van ( ik had 6 ballen gehakt ) 
Dan een koekepan opzetten met de boter en olijfolie . 
Dan als de boter warm is de ballen gehakt erin . Ballen bruin laten worden om en om draaien , 
daarna wat water erbij ( koffie kopje ) en 20 minuten zachtjes gaar koken. 
Ballen zijn nu klaar. 
Eet smakelijk 
2 personen roergebakken Thaise gehakt met chili pepers en basilicum . 

Knoflooktenen 4 
Spaanse peper 4 
Olijfolie 4 eetlepel 
Eieren 4 
Snufje zout 
Runder gehakt 200 gram 
Suiker 1/2 theelepel 
Fish sauce eetlepel ( dat zijn die fles vissaus die ze in de supermarkt of toko verlopen ) 
Basilicum 15 blaadjes 
Rijstbuiltje ( zit voor 2 personen in een zakje) 

Voor bereiden : 
Maak de knoflook schoon en snijd in kleine stukjes . 
Verwijder de zaadjes van de Spaanse peper en snij in kleine stukjes . 
Pluk 15 blaadjes basilicum en snij fijn . 
Snij de limoen in tweeën . 
Kluts de 2 eieren 

Maak eerst de saus 
1) Meng de fisht sauce , 2 van 4 Spaanse peper ,knoflook ook 2 van de 4 , koriander een theelepel en 
1/2 limoen in een kom die zet je klaar . 
2) zet het water op en als het kookt doe je het rijstbuiltje erin . 
Na 10 minuten eruit halen en laten uitlekken . 
3) ondertussen verhit je de koekenpan en bak de omelet aan 2 kanten goudbruin . Leg de omelet op 
een bord . 
4) verhit dezelfde pan en doe een scheutje olijfolie erin . In de hete olie doe je de knoflook ( de rest 
van de 2 ) en de Spaanse peper ( ook 2) 1 minuutje roerbakken . 
Voeg de rundergehakt in kleine beetjes toe . En blijf roerbakken doe nu een theelepel fishsauce, een 
snufje suiker en een snufje zout . Laat een minuutje zo staan . 
Het vuur nu laag zetten . 
Knip het zakje rijst open en roer de rijst door het gehakt . 
Het VUUR uit !!! 
5) leg op ieder bord (2) een halve omelet en het gehakt met de rijst. 
De saus zet tafel en wat je extra wil hebben voeg je toe . 
 
Eventueel kun je een salade maken van rucola , tomaat , komkommer en wat olijfolie . 
Dit is mijn eerste gerecht ik ga het een keer per week plaatsen . Ik heb rechtszijwaardig verlamming 
dus maar 1 arm doet het . Ook heb ik afasie toch probeer ik het . 
Succes en eet smakelijk
Linzen 

Ui 1 
Winterpeen 1 
Selderij 1 
Linzen 250 gram 
Water 500 gram 
Tomatenblokjes 1 
Tomatenpuree 1 
Knoflook 2 

De ui, wortel , selderij , knoflook klein snijden . 
Een koekenpan nemen en alles erin doen en rustig bakken ( 10 minuten ) 
Linzen erbij en 500 ml water en aan de kook brengen ( 10 minuten ) 
Proeven de linzen moeten een beetje zachter zijn . 
Dan een blikje tomatenpuree erbij ( 2 minuten) 
Het blik tomatenblokjes erbij . 
Zachtjes koken ongeveer 30 minuten . 
Gaat het water op doe je nog een beetje erbij. 
Het is een Vegatarisch recept je kan er ook nog een worstje bij bakken . 
Schepers Pie 

Runder gehakt 500 gram 
Aardappelen 750 gram 
Winterpeen 1 
Uien 2 
Doperwten (uit vriezer ) 150 gram 
Kippenbouillon 150 gram 
Melk 75 ml 
Geraspte oude kaas 75 gram 
Tomaten puree 2 eetlepel 
Bloem 1 eetlepel 
Olijfolie 
Peper 
Zout 

Als je vegetarisch wil hebben neem geen gehakt en groentebouillon ipv kippenbouillon . 
Schil de aardappelen ( ik deed in 4 en ) en kook ze in licht gezouten water . Als het kookt zet je het na 15 minuten koken af 
en giet het af . Met de melk bij de aardappelen maak je er puree van . 
Maak de Winterpeen schoon en snijd in blokjes . De ui schoonmaken en in blokjes snijden . 
In een beetje olijfolie in de koekenpan uien en Winterpeen zachtjes bakken ( 8 minuten ) 
Dan het gehakt erin en 10 minuten bakken . 
Het tomatenpuree erbij ( 1 minuut )
De bloem erbij en 2 minuten om scheppen. 
Dan het bouillon erbij en de doperwten en zout en peper . 
Dan zet je de oven aan op 200 C. 
Vet de ovenschaal in met boter en doe het gehakt mengsel erin . 
Dan de aardappelen erbij doen en het oude kaas mengsel erop . 
De ovenschaal in de oven zetten en 30 minuten koken . 
Na 30 minuten is het klaar . 
Met dit koude weer heerlijk . 
Eet smakelijk!!! 
2. Spaghetti 

Een hele simpele spaghetti ik vind het heel lekker . 
Per persoon 
Spaghetti 100 gram 
Ui 1 fijn gesneden 
Ansjovis 1 blikje 
Knoflook 1 teen schoon maar wel heel laten 
Peterselie 2 handen fijn gesneden 
Olijfolie 
Peper 

Maak de ui schoon en fijn snijden . 
Knoflook schoon maar heel laten . 
En de peterselie fijn gehakt . 
Een koekenpan opzetten en wat olijfolie erin doen . 
De ui en knoflook erbij en 10 minuten zachtjes koken en af en toe omscheppen . 
Het blikje ansjovis erbij en de olie erbij doen . 
Ook 10 minuten zachtjes koken en af en toe omscheppen . 
In de tussentijd en grote pan met water opzetten als het kookt de spaghetti erbij doen ( 10 minuten ) 
Je kan nu twee dingen doen je doet je spaghetti in de koekenpan en schept zachtjes om . 
Je kan ook het water afgieten en het mengsel over de spaghetti zachtjes doen . 
Eet smakelijk !!! 
Stampot zuurkool 2 personen 

2 of 3 kruidnagels 
1 ui in stukjes 
7 jeneverbessen plet met lepel 
1 pond zuurkool 
1 kilo aardappelen 
1 stuk zuurkoolspek 
1 rookworst 

Zuurkoolspek met beetje water 1/2 uurtje zachtjes koken . 
Dan zuurkool , ui , jeneverbessen in de pan op het zuurkoolspek koken. 
1 1/2 uur zachtjes koken. 
Aardappelen koken en tot ze gaar zijn ( bij mij 30 minuten) 
Worst in water aan de kook 20 minuten . 
Zuurkool op de aardappelen stampen . 
Rookworst uit het water dan in stukjes snijden . 
Zuurkoolspek wat er al uit moest zijn gehaald in stukjes snijden. 
De zuurkool nu verdelen over borden ( 2 persensonen ) dan de rookwort en het zuurkoolspek 
verdelen . 
Eet smakelijk !!! 
Surinaamse kip 

2 uien 
2 grote tomaten 
3 knoflook tenen 
2 rode peper 
4 kipkarbonade 
4 eetlepel massala 
5 grote aarappelen 
2 laurier 
Zonnenbloemolie 
4 eiren 

Halve liter water 
1 boulonblokje kip 
Je bent hier mee bezig om het te maken maar het is heel lekker☺
Snijd de uien , tomaten , knoflook fijn en de rode peper fijn snijden . 
Snijd de aardappelen in ( ik deed 4 en )stukjes en snijd de sperziebonen in 2 en . 
Een grote pan op zetten en wat zonnenbloem olie erin . 
De kip kruiden met zout en peper . 
Dan de kip braden in de pan bij mijn was het 15 minuten . 
Dan de kip eruit halen . 
Nu de uien in de pan en aan bakken . 
Het tomaat erin en om bakken . 
Zolang dat de tomaten helemaal verdwenen zijn. 
Je hebt dus een rode jus maar ziet geen tomaten meer. 
Lekker. 
De knoflook erin ongeveer 2 minuten . 
Dan boullonblokje in stukjes erbij ongeveer 2 minuten om bakken . 
De rode peper erbij ook 2 minuten. 
Het gas laag zetten en de massala erbij . 
Ook weer 2 minuten om scheppen . 
De halve liter water erbij het gas weer hoog zetten . 
De aardappelen erbij en koken tot ze gaar zijn . 
Sperziebonen erbij en de kip erbij en koken voor 6 minuten wil je het iets gaarder wat langer koken . 
In een aparte pan de eiren koken ongeveee 10 minuten. 
Eiren nu pellen en in tween snijden en in de pan . 
Het vuur kan nu uit gezet worden . 
Ik deed nog in een koekepan Ro
Vistaart 4 personen dit is net zoiets als de shepperd pie maar dan met vis mmmmm. 

5 grote aardappelen in blokjes 
Zout en peper 
Eieren 2 
Winterpeen 1 fijn gesneden 
Ui fijn gesneden 1 
Prei fijn gesneden 1 
Slagroom of koksroom 3 dl 
Oude kaas geraspt 100 gram 
Citroensap van 1 citroen 
Peterselie kopje 
Mosterd 2 theelepel 
Kabeljauwfilet 400 gram ( ik heb het door de viswinkel in stukken laten snijden ) 
Een hand dus makkelijk maken . 

Kook de aardappelen en giet af en neer zetten tot je het nodig hebt . 
Kook de eieren 9 minuten pel ze en snijd ze per ei in tweeën en leg neer totdat je het nodig hebt . 
Een koekenpan op het vuur zetten half hoog en wat olijfolie erin. 
De ui , Winterpeen en prei erin en om en om bakken ( 10 minuten ) 
De pan op laag vuur en de kaas ,citroensap , mosterd en de peterselie erbij dan het vuur uitzetten . 
Vet een ovenschaal in en doe er de kabeljauw in een klein beetje zout erover . 
Dan giet je het mengsel erover heen proef nog even of er zout en peper op moet . 
De aardappelen stamp je even en een beetje zout en peper . 
Helemaal vergeten de oven komt op 200 graden . 
Zo,n 30 minuten maar je moet kijken tot het bruin is . 
Eet smakelijk !!! 
Spaans kip

Eetlepel olijfolie 2
Kippenbouten 2
Ui fijn gesneden 1
Rode paprika fijn gesneden 1
Courgette fijn gesneden 1
Chorizo van een worstje fijn gesneden 100 gram
Witte wijn 100 ml 
Tomatenblokjes 400 gram 
Tomaten puree 1 eetlepel 
Theelepel oregano 
Theelepel gedroogde chilipeper 1
Witte bonen blik afgewassen 
Kippenbouillon 15 cl
Grote aardappelen in 8 stukken gesneden
Peterselie fijn gesneden 
Zeezout/peper 
Sperziebonen 150 gram 
Chilipeper zaadjes eruit en fijn snijden 

1. Koekenpan op het vuur die olijfolie erin en de kip . Beetje zout/peper en 2 minuten per kant bakken .

2. Het vuur laag zetten en de kip op een bord doen . Pan weer half hoog zetten en scheutje olijfolie erin ui, courgette , paprika , chorizo erin doen en omscheppen 4 minuten .

3. De witte wijn erin , tomaten erin , tomaten puree , witte bonen , oregano , chili , kippenbouillon , chilipeper 4 minuten zachtjes bakken 

4. De kip erin en zachtjes koken ( 30 minuten )

5. Pan met aardappelen en water opzetten en koken (20 minuten ) en afgieten en de aardappels in de koekenpan met kip doen .

6. De sperziebonen in een pan doen en in kokend water 5/6 minuten en afgieten en ook in de koekenpan met kip doen .

Zorg dat je de pannen heb uitstaan .

De borden op scheppen en eet smakelijk
Thai viskoekjes (8 stuks )

500 gram kabeljauwfilet ( in stukjes gesneden )
Ui 1 fijn gesneden 
Rode chili fijn gesneden
2 theelepel thai red curry paste
2 eetlepel coriander fijn gesneden 
1 theelepel Palm suiker 
1 eetlepel fish saus
1/2 lime uit geperst 
50 gram sperziebonen in kleine stukjes gesneden

Alles op de sperziebonen na in een keukenmachine doen en fijn snijden .
In een diepe bowl doen en de sperziebonen erbij doe .

Goed door roeren en ik heb er 8 viskoekjes van gemaakt .
Op een bord gelegd en aluminium folie er over heen gedaan en 1 uur in de 
Koelkast gedaan .

Een keukenpan opzetten met olijfolie en 2/3 minuten per kant bakken .
Het vuur uitzetten en de thai viskoekjes op en groot bord neergelegd .
Een paar limes in 4 en gesneden en een bakje chilisaus erbij .

Mmmmmmm lekker.

Taco’s

Taco’s

Ingrediënten (voor 2 personen)
  • Tacoschelpen
  • Zwarte bonen (1 blik)
  • Witte rijst (1 kopje)
  • Gehakt (250 gram)
  • Tomaten (2, in blokjes)
  • Avocado (2, kleine stukjes)
  • Cheddar cheese (geraspt)
  • Sour Cream
  • Limoen (1)
  • Sjalot (1 in kleine stukjes)
  • Rode peper (1)
  • Romaine sla
  • Knoflook (1 teen)
  • Verse koriander
  • BBQ saus
  • Sambal
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Snij de sjalot in stukjes, en fruit de helft. Bak het gehakt rul met de sjalot en de knoflook.
Warm de bonen op. Doe de rode peper er door. Voeg 3 eetlepels sambal toe. Doe er 6 eetlepels BBQ saus bij.
Rasp de schil van de limoen. Meng de limoenrasp door de sour cream.
Doe de tomaat in een kom en doe de koriander er door. Voeg sap van de limoen toe. Doe de andere helft van de sjalot er bij.
Prak de avocado en voeg peper en zout naar smaak toe.

Warm de taco’s op.

Zet alles op tafel. 

Eetsmakelijk!

Penne met worst en mozzarella

Ingrediënten (voor 2 personen):
  • Knoflook (2 teentje) 
  • Ui (1 fijn gesneden) 
  • Varkens braadworst (2 stuks in stukjes)
  • Extra vierge olijfolie 
  • Bruine basterd suiker (3 eetlepels)
  • Aubergine (1 in blokjes gesneden)
  • Laurier (2 blaadjes)
  • Heinz tomatenketchup  
  • Tomaat (2 stuks, in stukjes gesneden)
  • Passata di pomodoro (1 pakje) 
  • Verse Basilicum (een handje)
  • Verse tijm (3 takjes) 
  • Mozzarella 
  • Rucola (een handje) 
  • Parmigiano 
  • Penne 
Verwarm de oven voor op de hoogste stand. 
Zet een ruime pan water op voor de pasta, doe er een scheutje olijfolie in.
Bak de stukjes worst met de knoflook en ui in olijfolie in een koekenpan. Meng het goed.
Voeg na een paar minuten de aubergine toe. Schep regelmatig om en voeg de basterdsuiker toe.
Als de aubergine gaar is: voeg een kneep ketchup, tomaten en passata di pomodori toe.
Haal de blaadjes van de tijm en voeg met de laurierblaadjes toe. Laat zachtjes pruttelen.
Kook de penne.
Als de pasta klaar is: giet af en voeg toe aan de saus.
Stop alles in een ovenschaal. Bestrooi met parmezaanse kaas en plakjes mozzarella. 
Zet in de voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten.
Schep de pasta op twee borden en garneer met basilicum en rucola.

Eet smakelijk! 
Makreel

Per persoon een makreel gefileerd maar vel eraan 
Rucola salade
Komkommer fijn gesneden
Tomaat 2 fijn gesneden
Limoen 2
Een hele lekkere olijfolie en een aceto Balsamico (ik had een hele lekkere staan)
Sjalot 1 fijn gesneden
Zout en peper
Koriander vers fijn gesneden

Een heel simpel recept maar lekker
Een koekpan op het vuur zetten medium hoog en wat olijfolie erin (olie om te koken )
Wat zout en peper op de vis doen .
De vel kant naar beneden en bakken dat de ander kant van de vis ook door komt.
Dan heel even omkeren en een half minuutje bakken en de vis uit de pan nemen .
Ik had het even op en bord gelegd en een bord erover.
Dun de rucola nemen en op een bord (2) leggen.
De komkommer fijn snijden en op de rucola leggen.
De tomaat op de rucola leggen.
De sjalot over de rucola.
De makreel opscheppen (2 stuk per persoon)
De limoen in partjes snijden (1per persoon )
Op de vis en de rucola wat hele lekkere olijfolie doen.
En over de rucola wat Aceto Balsamico doen.

Heerlijk en grezond gerecht ik heb er geen aardappelen bij gedaan.



Kip Tikka Masala 4 personen

Kipfilet 3
Eetlepel komijn 2
Olijfolie 
Eetlepel smoked paprika ( heb ik gebruikt) 2
Eetlepel coriander 2
Eetlepel turmeric 2
Theelepel cayennepeper 1 of 2 ligt aan jezelf
Zout/peper
Crème fraiche 125 gram
1/2 citroen geperst
Knoflook 5 fijn gesneden 5 fijn gesneden 
Garam marsala eetlepel 2
Eetlepel gember fijn gesneden 2
Tomatenblokjes 400 gram 
Klein blikje tomatenpuree 1
Kafir limoen blaadjes 4

1. De kip in stukjes snijden 

2. Grote schaal en alle kruiden erin doen

3. Nog een grote schaal en de kip erin doen en de helft van de kruiden , de crème fraiche de helft
en de Citroën erbij doen en goed door roeren en laten staan( het vuur uit)

4. In een koekenpan medium hitte de olijfolie erin en de andere helft van de kruiden
erin en goed roeren 1 tot 2 minuten 

5. De knoflook en de gember erin en ook 1 tot2 minuten erin

6. De tomatenpuree erin 1 minuut de tomatenblokjes en de andere helft van de crème fraiche
erin doen en wat zachter zetten en 15 minuten zacht koken .
Eventueel kan je ook nog een blik cocosmelk erbij doen 

7. Nog een grote koekenpan opzetten medium hitte wat olijfolie erin en kip in 2 of 3 gedeelten
bakken

8. Uit de andere pan de kruiden doen de saus van de kip erbij doen en zout en peper erbij op smaak en
het vuur afzetten

Je kan er rijst bij maken en wat groenten bijvoorbeeld broccoli

En nou lekker eten voor de vegetariërs de kip weg laten en wat meer groenten maken




Spaghetti carbonara

Ingrediënten voor twee personen 

  • Olijfolie 
  • Spek (250 gram) 
  • Prei (1 stronk) 
  • Crème fraiche (250 gram) 
  • Ei (1) 
  • Peterselie (2 handjes)
  • Parmezaanse kaas (naar wens) 
  • Spaghetti (250 gram) 
  • Peper en zout 

Bereidingswijze:
Bak de spekjes in olijfolie en hussel het tot het gaar is. Snij de prei fijn en voeg deze bij de spekjes en bak deze mee tot ze zacht zijn. 
Kook nu het water. En gooi hierbij de pasta in en voeg wat olijfolie toe. Kook de pasta ongeveer 8 minuten tot het gaar is.
Klop het ei los in een kom en voeg het toe in de pan met het ei-spek mengsel. Hak de peterselie fijn en voeg dit toe samen met de crème fraiche in de pan en roer de spaghetti erdoorheen, maak het op smaak met peper en zout. 
Schep het op twee borden en rasp er wat parmezaanse kaas overheen. 

Eet smakelijk, 


Rendang

Een recept van Jakob

Ingrediënten
  • Rundvlees 500 gram
  • Olie
  • Sereh stengel 1
  • Daun kunijt 2 blaadjes
  • Kemirinootjes (4)
  • Ketumbar 2 theelepel  
  • Komijn 2 theelepel 
  • Kaneel 1/2 Pijp
  • Sjalotje 3
  • Knoflook 3 
  • Palm suiker gula-djawa 1/2 schijf
  • Pepers zwart witte  
  • Rodepepers 2
  • Tamarinde 3
  • Klappermelk 1 blik
  • Citroen
Snij rundvlees in blokjes en bak bruin in olie. Klaar? Doe de blokjes in een braadpan.  Doe de sjalotjes en knoflook en pepers (met zaadlijsten) in een vijzel en maal fijn met de kruiden ( ketumbar, komijn, peper, tamarinde). Roer het mengsel door de blokjes rundvlees. Voeg palmsuiker, sereh, daun kunijt, kemirinootjes toe en klappermelk. Laat het zachtjes sudderen en voeg een beetje water toe zodat het een dikke saus wordt. Zet de open pan 10 uur lang in de oven. Besprenkel het gerecht met citroen. Serveer met rijst, en een mengsel van sjalotjes, komkommer, suiker en azijn. 

Eet smakelijk! 

Pain Bagnat

Recept Luc

Ik heb 2 jaar in de Provence gewoond.
Iets wat ik toen vaak te eten nam was Pain Bagnat .

Tomaten 200 gram fijn gesneden
Een blikje tonijn in olijf olie 1
Sperziebonen even doormidden gesneden en 5 minuten gekookt 150 gram
Zwarte olijven zonder pit 100 gram
Anchovis 50 gram
Dijon mosterd 1 eetlepel 
Knoflook 1/2 fijn gesneden fijn
Olijfolie 
Citroen uitgeperst 1
Zout/peper
Hard gekookte eieren 3 gepeld
Baquette 1

Tomaten fijn gesneden en even apart gelegd.
De tonijn uit het blikje gehaald en de olijfolie in een aparte bowl gedaan .
In een bowl de tomaten en de tonijn en een beetje door mekaar scheppen.
In nog een bowl de Dijon mosterd , knoflook, de olijfolie die ik apart heb gehouden van de tonijn
Wat olijfolie erbij doen en de citroensap en Goed door roeren.
Wat zout en peper erbij doen 
Alle ingrediënten bij elkaar doen behalve de eieren.
In een oven 200 graden de baquette afbakken 10 minuten.
De baquette in 4en gesneden en alles verdeelt de eieren in partjes verdeelt en ook over de baquette verdeeld .
Eet smakelijk !!!

Antipasto

Ik heb het eten voor 8 mensen gemaakt het was een 3 gangen menu 

Parmaham 8 plakken
Mortadella 8 plakken
Parmezaanse kaas 8 stukjes
Stokbrood 8 
Champignons fijn gesneden 8 stuks
Tomaten fijngesneden  het vocht eruit gehaald en fijn gesneden 
Pesto ( ik had bij kaasboer gehaald)
Gedroogde tomaat fijn gesneden 3
Fijn gesneden parmezaanse kaas 

De stokbrood in een hete oven ( 200 graden ) als het licht kleurt eruit halen.
De tomaat met de gedroogde tomaat verdelen .
Beetje pesto erop en de fijn gesneden parmezaanse kaas erop en terug in de oven doen .
Bij mij duurde het 10 minuten en de kaas was gesmolten en weer uit de oven gehaald .

Op een grote schaal kan je de brusetta ( zo heet het stokbrood ) neerleggen .
In een koekenpan olijfolie erin en de champignons en bakken en zout en peper erbij dan afzetten en ook op de schaal doen .
De mortadella , parmezaanse kaas en parmaham ook op de schaal neerleggen .

Je hebt nu een heerlijke antipasto gemaakt mmmmmmmm .

Sardines

Recept Luc

Sardines 24 stuks ik heb ze op de Albert Cuyp gehaald en laten schoonmaken de graat erin laten zitten
Rucola 1 bak
Tomaat gesneden voor in de sla 3
Aardappelen ( ik heb bij de groetenboer voor 8 personen gehaald de schil was er al af in stukken gesneden )
Olijfolie
Ui fijn gesneden 1 
Paprikapoeder 1 theelepel 
Gedroogde peper fijn gesneden 2 
Zout en peper
Tijm 1 theelepel 
Rozemarijn vers 2 theelepel 
Mozerella in plakken gesneden 1
Ganzenvet 3 eetlepel 

Ik heb een grote diepe schaal genomen en de sardines erin gelegd .
De paprikapoeder , gedroogde peper , tijm , rozemarijn , peper en een heel klein beetje zout olijfolie er over aluminiumfolie erover en in de koelkast zetten ( 3 uur )
De aardappelen in een ovenschaal doen en wat zout en peper erover en de ganzenvet erover en in de oven zetten ( 200 graden ) ik kijk hoe het gaat en schep af en om .
In een slaschaal de rucola doen , tomaat , ui , mozerella , zout en peper en een beetje olijfolie en doorschrappen .
De sardines uit de koelkast halen en 2 koekenpan op het vuur zetten .
Ik deed 5 sardines per pan ( maar je moet even passen ) bij mij 4 minuten per kant en op een schaal doen en een stuk aluminium er over en de volgende sardines in de pan .
Als het helemaal gebakken is kan je in een pan waar je de sardines in hebt laten marnineren een beetje doen en 2 minuten bakken en over de sardines doen .
De salade op tafel zetten en uit de oven pak je de ovenschaal met aardappelen en zet het op tafel .
Doe de oven uit en nu even neem van mij aan aardappelen gebakken in de oven met ganzenvet is echt heerlijk .

Mascarpone Dessert

Dessert voor 8 personen

Frambozen 600 gram
Vanillesuiker theelepel 1

Doe de frambozen in een blender en pureer
In een fijne zeef boven een kom de frambozen laten uitlekken .
De zaadjes gooi je weg , aan het uitgelekte frambozensap de vanillesuiker toevoegen en goed roeren.
Je frambozencoulis is klaar.

Mascarpone 500 gram
Bastognekoeken 8 fijn gemaakt
Citroenrasp 1
Frambozen 32
Wilde perzik 8 in stukjes gesneden 

De mascarpone in een kom doen de citroenrasp erbij en goed door roeren .
8 whiskeyglazen pakken
Erin doe je per glas de heft van je wilde perzik , dan de helf van je bastognekoek en de mascarpone dan een beetje frambozen coulis.
Nu herhaal je dit , dan bovenaan 4 frambozen per glas.

Een heerlijk dessert en simpel☺️

Chipolataworstjes

Voor 4 personen

Chipolataworstjes 8 ( heb ik bij een goede slager gehaald
Aardappelen  8 ik had ze in tweeen 
Venkel 1 fijn gesneden 
Wortel 4 fijn gesneden
Ui 1 fijn gesneden 
Knoflook 2 fijn gesneden 
Peterselie plat kopje fijn gesneden
Pimenton smoked paprika ik heb heet maar je hebt ook mild 1 theelepel 
Asperges 100 gram achterkant eraf
Paprika fijn gesneden 1 
Prei fijn gesneden 1
Olijfolie 

De aardappelen koken 10 minuten en afgieten en koud water afspoelen .
De oven op 200 graden aandoen en de aardappelen in een ovenschaal doen .
Zout en peper erover en wat ganzenvet en in de oven zetten ( 45 minuten )
Ik draaide de aardappelen om het kwartier .
De chipottaworstjes in de olijfolie bakken ( om en om ) 15 minuten .
Dan de worstjes even apart leggen en weer een scheut olijfolie in de pan .
De ui toevoegen en zachtjes bakken 3 minuten .
De knoflook , wortel , venkel zachtjes bakken ( om en om ) 3 minuten 
De paprika , asperge en de prei erbij en ook 3 minuten bakken .
De pimenton erbij en zachtjes bakken 2 minuten dan de worstjes erbij.
Alles bakken 10 minuten zachtjes en om scheppen af en toe.
De aardappelen uit de oven hallen en op tafel zetten .
De platte peterselie erbij doen en doorscheppen.
Kijk even hoe je zit met peper en zout en moet ik erbij doen .
Per bord 2 worstjes en wat van de groenten doen en het is klaar .


Kalfsgehakt

Voor 3 personen 


Kalfsgehakt 200 gram
Venkel 1
Wortel 3 fijn gesneden
Prei 1 fijn gesneden 
Basilicum kopje fijn gesneden 
Aardappelen 4 in tweeen gesneden
Sjalot 2 fijn gesneden 
Knoflook 2 fijn gesneden 
Smoked paprika hot 1 theelepel 
Zout/peper
Tomaat in stukjes gesneden 1
Paprika fijn gesneden 1
Olijfolie 
Steranijs 1
Courgette fijn gesneden 
Groene asperges achterkant eraf 100 gram 

In een pan de aardappelen koken 15 minuten , afgieten en in de pan doen en deksel erop , vuur uit .
In een koekenpan olijfolie doen en de sjalot 2 minuten schep af en toe om .
De wortel erbij 2 minuten af en toe omscheppen .
De Steranijs erbij doen , knoflook , paprika, courgette , asperges groen en de prei 2 minuten bakken af en toe om scheppen 2 minuten.
Tomaat erbij 1 minutuuy .
De smoked paprika erbij en zout en peper en het vuur uitdoen .
Nog en grote koekenpan olijfolie erin en als hij heet is de kalfsgehakt erin en er kleine stukjes van maken.
Zout en peper erbij doen en uit de andere pan erbij scheppen 2 minuut zachtjes bakken .
De aardappelen erbij scheppen en ook warm maken 2 minuten .
Alles nog even proeven bij mij mocht het wat pittiger dus smoked paprika erbij.
Borden opscheppen en lekker eten .



Thaise soep

Thaise soep 4 personen

1.5 liter water
Ui 1 fijn gesneden 
Knoflook 1 fijn gesneden
Koriander 20 gram fijn gesneden 
Lente ui 3 fijn gesneden 
Gember 5 cm ( duim dik ) fijn gesneden 
Sesamolie 2 theelepel 
Fish saus 3 theelepel
Steranijs 3
Basilicum 6 blaadjes fijn gesneden
Winterpeen 1 fijn gesneden 
Prei 1 fijn gesneden 
Thaipasta 2 theelepel 
Chilipeper 1 fijn gesneden 
Chinese eiermie half pak
Olijfolie 

Wat voor mij belangrijk is met mijn afasie is alles voor snijden alles staat klaar voor me.

In een pan wat olijfolie doen en het vuur middelhoog .
De ui en Winterpeen in de pan doen en rond om bakken 2 minuten.
Knoflook, gember, lente ui , Steranijs , prei en chilipeper en ook rond om bakken 2 minuten .
Thaisepasta erbij en ook 1 minuut bakken.
1.5 water erin doen en het vuur hoog zetten als het kook halfhoog zetten 20 minuten .
Nog een pan opzetten met water als het kookt de Chinese mie erin 4 minuten vuur uit zetten en de chinesmie bij de rest doen .
Dan ga ik proeven moet er zout en een beetje peper bij ( bij mij was het alleen beetj zout .
De sesamolie, fishsaus erbij 2 minuten .
Basilicum en koriander erbij en het vuur afzetten.
4 soepkoppen neerzetten en de soep verdelen over de koppen .
Het is een pittige Thaise soep heerlijk heet de groenten , de mie het anijs dat verschil in smaken gaan proeven .

Spaghetti Bolognese


Ingrediënten 

- 500 gram spaghetti
- half-om-half gehakt
- 2 tenen knoflook
- 2 uien
- olijfolie
- 4 tomaten
- verse basilicum
- 1 venkel
- 4 wortels
- 3 eetlepels ketchup
- peper en zout
- 100 ml melk
- blik gezeefde tomaten




Bereidingswijze

Breng water aan de kook. Voeg hier een scheutje olijfolie aantoe. Kook de spaghetti 10 minuten.
Fruit ondertussen knoflook en ui in een hapjespan. Voeg het gehakt hier aantoe. Roer goed door.
Doe de knoflook, ui en het gehakt in een braadpan. 
Snijd de tomaat, venkel en wortel in kleine blokjes.
Voeg de groenten toe aan de braadpan. 
Roer dit goed door.
Voeg de gezeefde tomaten laurierbladen, ketchup en melk toe.
Breng op smaak met peper en zout.
Laat de saus indikken.
Voeg voor het serveren de basilicum toe.

Eetsmakelijk! 




Anchoiade

Ansjovisfilets een blikje 
Olijfolie 
Zwarte peper uit de molen
Knoflook 1 fijn gesneden 
Zwarte olijven 5 fijn gesneden en pit eruit
Sjalot ½ fijn gesneden 
Kline tomaat (rijp) vel eraf en fijn gesneden 1
Theelepel platte peterselie fijn gesneden
Theelepel tomatenpuree 1
Appel cider azijn paar druppels
Oregano vers theelepel fijn gesneden 1

In een blender de ansjovis , , knoflook, cider azijn, zwarte olijven , tomaat, tomatenpuree 
Sjalot, peterselie, oregano en wat olijfolie doen .
Blender aanzetten en goed door stampen .
Wat zwarte peper erdoor uit de molen en door roeren . 
Anchoiade iets wat ik in de Provence veel heb gegeten.

Het is een tapenade beetje zout van de ansjovis .
Smeer het lekker op stokbrood mmmmmmm.

Recept Luc

Poulet provencale

Recept Luc

De oven op 180 graden laten verwarmen

1 hele kip (haal bij de poulier zoveel lekkerder) even wassen en laten drogen 
Sjalot 3 fijn gesneden 
Olijfolie 
Zout/peper
Knoflook 3 fijn gesneden
Tomaten 4 in stukken gesneden 
Paprika 2 in stukken
Olijven zwart pit eruit doormidden 
Witte wijn 1/2 glas( even proeven misschien wat erbij)
Venkel 2 in stukken
Herbes de Provence 2 theelepel 
Citroen 1 in tweeen gesneden 

De kip zout en peper en de herbes de Provence  erop en inwrijven ook aan de binnenkant eventueel een citroen in tweeen gesneden  aan de binnenkant stoppen.
Een ovenschaal nemen de kip erin doen, knoflook , tomaat, paprika , venkel, sjalot wat olijfolie erin
en de kip ook goed insmeren en zout en peper en de witte wijn .
De schaal in de openzetten 1 uur vraag even als je de kip haalt hoelang het duurt voor hij gaar is.
Om de 15 minuten groenten door roeren en met een lepel wat van de olijfolie over de kip.

Ik had een kleine kip dus 1 uur voor hij klaar was.
De oven uitzetten de schaal eruit halen en wat aluminiumfolie erover doen 15 minuten.
En nu eten heerlijk , je kan lekker een salade maken, eventueel gebakken aardappelen.


Mexicaanse Tortilla’s

Benodigdheden:
- Tortillawraps
- geraspte oude Kaas
- 250 ml chipotlesaus
- 2 tomaten
- Peper en zout
- 1 teen Knoflook
- 3 Sjalotten
- Tacosaus hot
- 50 gram mayonaise
- 2 avocado’s

Bereidingswijze:
Snijd de tomaat in blokjes. Snipper 2 sjalotten en de knoflook.
Voeg de chipotlesaus en de tacosaus hier aantoe. Breng op smaak met peper en zout.

Snijd de avocado en de overgebleven sjalot in stukjes. Voeg hier de mayonaise aan toe en roeren. 
Peper en zout naar smaak toevoegen.

Doe een deel van de kaas op een tortillawrap, leg er een tweede wrap op en warm de wrap een paar minuten op in een koekenpan.
Snij de wrap in vieren en dip een kwart tortilla in de saus en smullen maar!


Spagetti puttanesca

Blik tomatenblokjes 400 gram 1
Gedroogde chilipeper 2 fijn gesneden 
Zwart olijven zode pit grof gesneden 50 gram ik had ze van de markt met sambal erdoor
Kappertjes 50 gram
Knoflook 2 fijn gesneden 
Ui 1 fijn gesneden 
Blikje ansjovis 1
Parmazaanse kaas wat geraspt voor over de spaghetti 
Wat platte peterselie fijn gesneden
300 gram spaghetti 
Olijfolie
Peper/zout

In een koekenpan wat olijfolie doen en de ui, knoflook en de chilipeper midden hoog vuur.
Het moet langzaam gebakken worden en roer af en toe.
Onder tussen een pan met water opzetten voor de spaghetti .
Na 10 minuten d kappertjes , olijven en de ansjovis erbij doen en om blijven scheppen 5 minuten .
Dan tomaten erbij en af en toe roeren .
In de pan met water de spaghetti doen bij mij was het 7 minuten.
In je koekepan blijven roeren het vocht moet eruit gekookt worden .
De spaghetti af gieten in vergiet en bij de saus doen en om scheppen .
Peterselie erbij doen en 2 borden opscheppen , de parmazaanse kaas erover en hmmmmm klaar.
Bij mij hoefde geen peper / zout erbij maar proef even .
Eet smakelijk .

Recept Luc 

Ceviche philipino


Ingrediënten (2 pax)
Zeebaarsfilet 1
Datu putih azijn 
Kokosmelk 1blik 
Rode ui halve 
Rode peper rauw 1 
Pompoen halve 
Zoete aardappel puree (1 zoete aardappel koken en pureren met wat zout) 
Koriander
Chilivlokken
Rijstvel 2 

Begin in de ochtend met het maken van dit recept. 
Snijdt de vis en bestrooi hem ruim met zout. Laat dit 7 uur liggen.
Gelijke delen azijn en kokosmelk mengen met rode uiringen
Marineer de vis in kokosazijn/rode ui mengsel. Laat het 2 uur marineren. 
Zet de frituurpan aan en frituur de rijstvellen 1 minuut.
Snijd de pompoen in blokjes en kook ze beetgaar in een pan kokend water.

Schep het vismengsel op 2 borden. Strooi pompoenblokjes, chilivlokken en koriander over de vis. Spuit er bolletjes zoete aardappelpuree op. Breek de rijstvellen in stukken en leg die erop.

Eet smakelijk! 


Kip uit de oven

Een hele kip plat maken heet vlinderen .
Ik heb de kip bij de slager gekocht en dat laten doen, met 1 hand gaat dat niet zo.

Hele kip gevlinderd 1
Zout
Peperkorrels 10 in vijzel grof geklopt
Citroen rasp 1
Uit geknepen citroen 1
Knoflook 3 vel eraf wel heel laten
Aardappelen 12 geschild in vieren gesneden 10 minuten gekookt en afgieten en vuur uit.
Olijfolie 
Tomaten 4
Uien 4 heel laten wel vel er af
Courgette in plakjes gesneden 

De geflinterde kip in een grote koekenpan doen.
In een bowl de citroenrasp , zout, peper, citroensap en olijfolie doen en goed roeren en over de kip doen , goed mengen in mijn geval met 1 hand☺️
De kip afdekken en in de koelkast zetten (3 uur)

De oven voor verwarmen 190C
Kip uit de koelkast halen en ovenschaal waar je de aardappelen in doet, tomaat(heel laten) ui ( heel laten )
wat zout en peper erover en olijfolie.
De kip ook olijfolie erover doen .
Nou ik ben momenteel in mijn oude huis en heb een groteoven ( 90 centimeter ) anders moet je de kip en de aardappel boven elkaar moeten doen .
Je heeft nu alles in de oven staan om het 15 minuten olijfolie uit je pan erover doen en je aardappelen omkeren zodat ze mooi kleurtje krijgen .
Kijk na 45 minuten op het dikste stuk kip of het gaar is, bij mij was alles in 45 minuten gaar.
Ga niet te ver door koken je kip wordt dan droog.
In een koekepan op het vuur de courgetteplakken bakken om en om 10 minuten niet heel hoog vuur.
In een schaaltje leggen , je aardappelen met tomaat en ui op tafel zetten.
4 borden neerzetten de kip verdelen over de borden en ook naar tafel toe.
Ik had geen limoen dus heb citroen gebruikt maar ik doe het normaal met limoen ( 2 )

Een heerlijke oven schotel , zet je oven wel uit☺️👍



Steak tartaar

Recept Luc

2 personen een lekker Frans gerecht 

Waar ik woonde in Frankrijk 35 jaar geleden werd dit al hel veel gegeten.
Ik vond en vind het lekker met wat sla en frites maar je kan ook een ciabatta bakken.

Een tournedos of biefstuk laten snijden door slager voor steak tartaar 2 stuks van 200 gram heel fijn
2 eidooier apart van elkaar
2 theelepel gesneden kappertjes 
2 theelepel Dijon mosterd
2 theelepel sjalot fijn gesneden 
2 theelepel worcestersaus 
Eventueel als je lekker vind 2 eetlepel  ketchup 
Wat druppels tabasco
Zout en peper uit de molen 
2 theelepel peterselie platte fijn gesneden 
Olijfolie 

In een bowl de Dijon mosterd , sjalot , kappertjes , worcester saus , tabasco , eventueel de ketchup , zout en peper wat olijfolie erover en goed mixen .
De biefstuk of tournedos toevoegen en peterselie en wat zout n peper en goed door roeren .

2 borden nemen je kan een ring nemen zodat het vlees erin kan leggen in het midden van het bord.
De frites en salade erop doen en 1 eidooier per persoon over het vlees leggen .

Ik ben heel benieuwd of jullie het lekker vinden☺️



Cassoulet

Cassoulet

 

 

150 bacon plakken iets dikker iets dikker laten snijden dan in reepjes snijden.

Bleekselderij 2 in stukjes snijden

Sjalot 2 fijn snijden

Winterpeen 1 fijnsnijden 

Verse knoflookworst 300 gram ik heb bij slager Louwman venkelworstjes gehaald ook lekker.

Knoflooktenen 4

Rijpe tomaat 2 fijn gesneden

25 gram ganzenvet 

Bouquet garni 1

Zeezout/peper uit molen

Theelepel citroensap 2

Cannellinibonen 400 gram het vocht eruit en in kom doen

 

Om klaar te maken

 

confit de canard

60 gram ganzenvet 

50 gram gedroogde broodkruim

Knoflook 1 

Handvol peterselie platte

 

Snijd de bacon in plakjes en pel de knoflook laat ze wel heel.

De knoflookworsten in plakken snijden van 2 cm dik.

 

In een koekenpan de bacon knapperig bakken 5 minuten

 

Grof snijden selderij , sjalot, Winterpeen knoflook heel laten, tomaat.

En de oven voorverwarmen op 100C

 

In een casserole de ganzenvet verwarmen op een laag vuur.

De selderij, sjalot,Winterpeen en knoflook erbij en 5 minuten bakken.

Tomaat en bouquet garni zachtjes bakken 5 minuut.

Knoflookworst bakken 2 minuten en de cannellinibonen erbij.

 

De casserole in de oven zetten en 2 uur heel zachtjes koken om het half uur roeren.

 

De casserole eruit halen de confit de canard erbij en ganzenvet, broodkruimels en knoflook erbij en 2 uur terug in oven. Af en toe roeren.

 

De casserole uit de oven halen en de platte peterselie in stukjes gesneden erbij.

 

Het is veel werk let op je koken heel zacht 100C.

Eventueel wat sperziebonen erbij op het laatst.

Succes met koken en eet smakelijk


Voor mij heel veel denken is dit, zit alles erin iemand is zo aardig geweest ze had me gevraagd voor dit recept.

En gemaakt heerlijk , ik was zo trots

 

Hamburger

Ingrediënten (2 personen)
  • Hamburger broodjes
  • Rundergehakt (300 gram) 
  • Spek
  • Tomaat
  • Sla
  • Cheddar
  • Heinz 
  • Hellmann mayo
  • Ui
  • Boter
  • Zout
  • Peper
Kneed peper en zout door het gehakt. Maak er twee hamburgers van. Bak spek uit in een pan en leg het opzij. Snijd de ui in halve ringen en bak in boter met peper en zout. Snijd de broodjes doormidden en bak ze op de snijkant zachtjes in de pan. De binnenkant van het broodje moet knapperig zijn. Snijd de tomaat in plakjes. Bak de burgers aan beide kanten in de pan, de burger moet medium gebakken zijn. 
Pak de onderkant van het broodje en leg er cheddar op, leg hem kort terug in de pan, zodat de chedar smelt. Haal het broodje uit de pan en stapel achter elkaar de volgende ingrediënten erop: spek, sla, tomaat, mayo en ketchup, ui en als laatste de burger. Zet de bovenste helft van het broodje er weer op. 

Dit is een recept van Jakob.

Eet smakelijk! 

Forel met pancetta

Oven op 200C zetten en voorverwarmen 

Recept Luc

Forel 4
Citroen 2 door de helft gesneden 4 halfen
Pancetta 8 plakken
Tijm vers (gekocht bij supermarkt )
Knoflook 2 fijn gesneden 
Zout/peper
Olijfolie 

2 halfen citroen in plakjes snijden en 2 halfen persen voor het sap.
De forel per kant 3 inkeping geven.
De forel op een baktree leggen zout en peper erop doen en ook erin goed inwrijven .
2 takjes tijm per forel aan de binnenkant leggen .
Het geperste sap verdelen over forel en inwrijven .
De knoflook over de forel verdelen en invriijven .
Stukjes gesneden citroen erover doen de citroen die je geperst hebt erbij leggen en de rest van de tijm erover . De pancetta erover 2 stuks per forel .
De pancetta moet aan twee kanten zitten ook de tijm verdelen over twee kanten .
De forel omdraaien na 10 minuten.
Olijfolie erover en in de oven doen 20 minuten.
Dan eruit halen en de oven  uitzetten .
Lekker een salade erbij maken ook heel lekker wat gebakken aardappelen erbij.
Ikgebruik daar altijd ganzenvet voor .



Zelfgemaakte mayonaise

Zorg dat alles goed op kamertemperatuur is.
En zorg dat je een glas water opkamertemperuur hebt gaat je saus in de schift voeg je iets toe en klopt het op .

1 el azijn
1 eierdooier 
2 dl zonnebloemolie 
1 tl Dijon mosterd
Snuf peper
Snuf zout

Meng eierdooier met Dijon mosterd met een staafmixer 

Voeg nu langzaam de olie toe en blijf kloppen met staafmixer ( als je saus in de schift gaat een beetje lauwwarm water toevoegen)

Snufje peper en zout toevoegen.

En klaar!!!


Noodle soup

Ingrediënten 2 personen 
Soya saus 3 eetlepel
Gember klein stukje 
Knoflook 3 tenen 
Kip bouillon 1 liter 
Buikspek 250 gram
Ei 2 
Bamboe 1 blik
Zeewier 100 gram 
Naruto maki 1/2 staaf
Ramen noodles 500 gram 
Bosui

Marineer de zijkanten van het buikspek met de helft van de soyasaus, gember en knoflook. Laat het 2 uur staan. Bak het twee uur lang op 120 graden in de oven, verhoog daarna de temperatuur naar 200 graden en bak het nog 20/30 minuten zodat er een korstje op komt. Snijd het buikspek daarna in dunne plakjes. 
Kook de eieren zacht (het eigeel moet een beetje dun zijn). Verwarm de kippenbouillon met de rest van de soya saus, doe als de bouillon kookt bamboescheuten erbij. Kook ondertussen de ramen noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking. 

Pak twee grote kommen. Doe de noodles in de kom, schenk er bouillon bij. Leg alle ingrediënten er boven op. Garneer met dunne plakjes Naruto maki. Snipper er wat bosui over. 

Dit is een recept van Jakob, eet smakelijk! 

Kippenlevers

Recept Luc

Ingrediënten voor 4 personen

350 gram kippenlever
Ui 1
Knoflook 1 
Olijfolie 
Zout en peper uit de molen
Ontbijtspek 4 plakken 
Herbes de Provence 
Tomaat 1 
Gedroogde chilipeper 1

Voor mij met mijn afasie is het belangrijk dat ik alles goed klaarzet .
De ui fijn gesneden , knoflook fijn snijden , ontbijtspek in plakjes, gedroogde chilipeper fijn gesneden en de tomaat in plakjes .
De kippenlever in een bakje don en zout erover.

Een koekepan opzetten wat olijfolie als het warm is de fijn gepelde ui erin en bakken af n toe roeren (3minuten) de fijn gepelde knoflook erbij en ook bakken en af en toe roeren (2 minuten)
Het mengsel in en bakje doen , de koekepan weer op het vuur zetten olijfolie erin en de ontbijtspek af en toe roeren ( 3 minuten ) gedroogde chilipeper erbij 1 minuut en de tomaat (3 minuten ) en ook in een bakje doen.

In de koekepan wat olijfolie als hij goed warm is de kippenlever erin en af en toe roeren .
De kippenlever om en om bakken 5 minuten .
Nu de rest van de ingrediënten erbij en de herbes de Provence wat peper uit de molen en zout.
Het vuur laag doen en om en om zachtjes bakken.
Als het droog wordt nog wat olijfolie erbij doen .
Het vuur af zetten en op 4 borden opscheppen .
Ik vind het lekker met wat aardappelen puree en sperziebonen .
Eet smakelijk !!!


Coquilles

Voor 4 personen

12 coquilles 
1 sjalot 
1 knoflook teen
10 cl pastis 
Bieslook 
1 tomaat
4 plakken pancetta 
Zout en peper uit de molen
Balsamico azijn
125 ml crème fraiche 

De coquilles om spoelen en op keukenpapier laten drogen .
De sjalot, knoflook , tomaat en de bieslook  fijn snijden .
De sjalot en knoflook even bakken 2 minuten en afzetten en de sjalot en knoflook in een bakje doen .
Een koekepan opzetten en een beetje olijfolie erin vuur halfhoog en de pancetta om en om bakken de pancetta uit de pan nemen . Als het iets afgekoeld is in stukjes breken .
De koekepan weer opzetten de crème fraiche en pastis erin en zout en peper en 2/3 terug koken en het vuur afzetten.
Nog een koekepan opzetten halfhoog vuur een beetje boter en olijfolie in de pan het vuur iets hoger zetten en de coquilleserin ongeveer 1 1/2 minuut per kant en het vuur uitzetten.
Je trekt een streep van de saus daar leg je de coquilles op (3 per persoon)
De sjalot,knoflook verdelen over de coquilles.
Balsamico trek je ernaast en aan de andere kant de bieslook en pancetta.
De peper molen nog een heel klein beetje erover doen.

Butter chicken

300 gram kipfilet in blokken gesneden

1 theelepel garam masala
2 theelepels paprikapoeder
2 teentjes fijn gesneden knoflook
2 stengels fijngesneden koriander 
2 theelepels geraspte gember
50 gram yoghurt
1 theelepel kurkuma

Maak van bovengenoemde kruiden een mengsel laat de kipblokjes hierin ca. 20 minuten marineren.

35 gram roomboter  om de gemarineerde kipblokjes in te bakken.

200 gram tomatenblokjes 
35 gram cashewnoten 
1 theelepel suiker
2 theelepels paprikapoeder
1 theelepel garam masala
1 eetlepel azijn
wat zout 
Genoemde ingrediënten bakken en met de staafmixer fijnmaken en bij de gebakken kipblokjes doen en 25 min laten sudderen.
Daarna wat limoensap en flinke scheut slagroom erbij doen en 10 min laten sudderen.
Serveren met gekookte rijst en bestrooien met korianderblaadjes.

EET SMAKELIJK!



Tartiflette

Recept Luc

Met dit koude weer heerlijk om te maken en natuurlijk eten!!!

Ingrediënten 4 personen 

2 uien door de helft en dan in ringen gesneden 
Olijfolie
Peper en zout uit de molen
1,3 kilo aardappelen schillen in ringen gesneden van 1 cm
1 Reblochon
2 teentjes knoflook geplet en gesneden 
200 gram spekblokjes 
150 ml droge witte wijn 
150 ml crème fraiche
1 eetlepel tijm 

De oven voorverwarmen op 190C

De aardappelen in water met zout doen en 5-10 minuten koken (beetgaar) in een vergiet doen na spoelen 
met koud water en goed uit laten lekken .

In een grote koekepan halfhoog vuur en beetje olijfolie doen als hij warm is de spekjes en uien doen .
Af en toe roeren 10 minuten de knoflook erbij en 2 minuten bakken .
De tijm erdoor 1 minuut .
Peper erdoor doen en dan de wijn helemaal inkoken .
Pan van het vuur af en de crème fraiche door roeren .
Beetje zout en peper en het is klaar .
Dan een ovenschaal in vetten .
1x laag aardappels dakpansgewijs neerleggen beetje peper en zout .
Dan het mensel erover en weer een laag aardappelen .
De reblochon door de helft snijden en dan weer door helf je hebt dus 4 stukken met de korst naar boven en erop leggen .
In de oven zetten 30 minuten even kijken of hij mooi bruin is anders nog even laten staan .
Uit de oven halen ( en uit zetten ) lekker een groene salade erbij en wat vinigraitte .





Witte wijnsaus

175 ml bouillon ( als het voor vis is gebruik visbouillon)
13 gram roomboter 
15 gram bloem
75 ml witte wijn 
Peper / zout ik vind het lekkerst uit de molen

Zorg dat je begint met de bouillon bv visbouillon .

Dan de boter in een steelpan doen en halfhoog vuur doen en de boter smelten .
De bloem erbij doen en goed door roeren met een garde 2 minuten af en toe roeren.
Zet het fornhuis uit .

Heb je en koude bouillon dan kun jegelijk door.
De regel is namelijk: warme bouillon gaat bij een koude roux . Koude bouillon gaat bij een warme roux dat zorgt voor een goede binding .

Zet op het vuur en voeg beetje voor beetje de warme bouillon toe .
Wanneer alle bouillon toegevoegd is voeg je de witte wijn toe en laat 2 minuten zachtjes koken .
Een flinke scheur room en wat citroensap erbij en nog 1 minuut koken .
De saus is klaar .

Recept Luc

Dorade filet

Recept 4 personen Luc

4 doradefilet
Olijfolie 
Zout/peper uit de molen 
Takje rozemarijn (heel)
Citroen een halve om over de dorades uit te knijpen .

De dorade goed doormaken met keukenpapier n zout en peper erop aan twee kanten .
Een kwartier laten staan om een beetje op temperatuur te komen .
Koekepan opzetten halfhoog vuur en de olijfolie erin als de pan goed warm is de dorades erin en het takje rozemarijn de velkant naar beneden en 4 / 5 minuten bakken.
De citroensap erover doen het vuur uitzetten en de dorade omdraaien en nog 1 minuut laten staan .
Het takje rozemarijn gooi je weg .

Ik had nog wat aardappelen gebakken ik hou van ganzenvet maar kan ook prima met olijfolie als je Vegatarisch bent .
Wat venkel en peultjes erbij en je hebt een mooi recept voor kerst ☺️
Ik heb de zout en peper uit de elektrische molen en staat wat grover .

Ik had een witte wijnsaus erbij gemaakt , die neerleggen peultjes en venkel en dan dorade.

Uiensoep

Recept Luc

Ingrediënten voor 6/8 personen

3 liter warme runder boullion 
1,5 kilo uien
100 ml cognac
100 ml droge sherry
200 ml witte wijn 
1 stokbrood  (ik doe per kop 2 stukjes stokbrood )
4 knoflook fijn gesneden
Zout/Peper uit de molen
1 eetlepel fijne suiker 
Gruyère kaas geraspt
Olijfolie 
50 gram ongezouten boter 
1 eetlepel bloem 

De uien pellen en door de helft snijden en dan in ringen .
Ik had een grote pan de boter en wat olijfolie erin en op half hog vuur doen .
Als de boter gesmolten is de uien erbij en af en toe omscheppen (30 minuten ) dan de knoflook erbij en 10 bakken .
Zout en peper erbij doen en suiker dan de bloem erdoor scheppen en 1 minuut bakken .
De cognac,sherry en wijn erbij en 2 minuten laten koken .
Runder bouillon erbij en aan de kook brengen het vuur laag zetten en ik had er een plaatje opgezet .
De deksel op de pan en 2 uur laten koken en af en om scheppen .
Ik at de soep de volgende dag dan is de smaak nog meer erin getrokken .
Dus de soep laten afkoelen en in de ijskast zetten .
De volgende dag op midden hoog vuur de soep verwarmen zout en peper checken evtueel nog erbij doen . Oven voor verwarmen op 200C .
Als de soep warm is in een kop doen ik had 2 stukjes stokbrood per kop en gruyère erover en in de oven zetten , kaas moet gesmolten zijn en een beetje bruin .
Uiensoep uit de oven halen en lekker eten mmmmmmmm☺️👍

Falafel

Recept Luc

Ingrediënten 

400 gram kikkererwten afgespoeld en droog gemaakt 
Zout / peper
1 Sjalot grof gesneden 
Handvol koriander 
1 Knoflook grof gesneden 
1 Theelepel komijn
1 Theelepel koriander 
1 Theelepel Harissa
2 eetlepel bloem
Olijfolie 
Pitta brood 4
Tzatziki 

In een procossesor de kikkererwten doen , sjalot , knoflook , koriander , komijn , theelepel koriander , harissa , bloem , zout/peper 

Blend het mooi fijn dan in 4 porties maakten net als burgers 

Een koekepan op het vuur zetten midden hoog vuur de olijfolie in de pan doen als hij goed warm is de falafel erin doen en ongeveer 3 minuten per kant bakken .
Het vuur afzetten en de pitta broodjes maken .

Ik had een beetje olijfolie over 2 kanten de falafel wat tomaat en de Tzatziki en lekker eten het recept voor Tzatziki zal ik ook hier neerzetten .

Tzatziki

Recept Luc

Ingrediënten 4 personen

1/2 komkommer 
2 eetlepel goede olijfolie 
1 knoflook 
500 gram Griekse yoghurt 
Wat verse dille
Wat verse muntblaadjes
1 citroen 
Zout/peper uit de molen


De komkommer door de helft snijden en de zaadjes eruit snijden .
De komkommer raspen en in een zeef doen en even laten uitlekken .
Een bowl nemen de knoflook heel fijn snijden en erin doen , de olijfolie erbij en goed door roeren .
De komkommer op een t-doek doen en droog deppen , en ook in de bowl doen .
Griekse yoghurt erbij en alles goed door roeren.
De dille en munt fijn snijden erdoor doen een halve citroen erboven uitkijpen en door roeren de zout en peper erbij doen (op smaak)
Het is nu klaar ook lekker als dip mmmmm👌

Champignons

Recept 3 personen Luc

Ingrediënten 

Olijfolie 
1 knoflook fijn gesneden 
120 ml crème fraiche 
150 ml droge witte wijn
15 gram boter
1 ui fijn gesneden
225 gram champignons in plakjes gesneden 
2 eetlepel fijn gesneden dragon
Zout en peper uit de molen 

En koekepan opzetten halfhoog vuur en de olijfolie en boter erin doen de ui erbij en 5 minuten bakken ook af en toe draaien .
De knoflook en de champignons erbij en om en om bakken 4 minuten .
Wijn erbij doen en voor de helft inkoken .
Crème fraiche en dragon erbij 2 minuten zout en peper erbij en het vuur afzetten .
Het is nu klaar je kan er bv toast bij maken voor champignon toast☺️

Caponata

Recept 2/3 personen Luc

Ingrediënten 

1 Aubergine gesneden in blokjes van 2 centimeter 
1 Courgette gesneden in blokjes van 2 centimeter 
Zout
Olijfolie 
1 Ui gesneden in halve ringen
1 1/2 theelepel chilivlokken
150 gram tomaten gesneden
40 gram kappertjes
40 gram olijven gesneden in halven
40 gram rozijnen
1 eetlepel suiker
150 ml passata
100 ml rode wijnazijn
40 gram pijnboompitten
2 stengels bleekselderij fijn gesneden 

De aubergine en courgette in een vergiet doen en licht zouten en afdekken en 1 uur laten staan.
Na een uur dep je ze droog.

Een grote koekepan nemen olijfolie erin op middelhoog vuur de aubergine en courgette in gedeelte bakken.
Op keukenpapier uit laten lekken.

Weer wat olijfolie in de pan doen en de uien en bleekselderij met een beetje zout bakken tot ze beginnen te kleuren. 
Dan de chilivlokken erin 1 minuut roerend bakken en dan de tomaat een paar minuten mee laten bakken.

Dan de kappertjes, olijven, rozijnen, suiker, passata, rode wijnazijn aan de kook brengen en dan de aubergine en courgette erbij doen en het vuur heel laag doen. Je kan eventueel een klein beetje water erbij doen.
Ongeveer een uur maar droogt het uit de pan van het vuur halen.

De pijnboompitten in een andere pan lichtjes laten kleuren en erbij doen.
Ik vind caponata lekker als het op kamertemperatuur is een beetje fijngehakte munt erdoor.
Je kan het zo eten met stokbrood of een stukje vis bakken mmmmmm.

Gebakken Aardappels in ganzenvet

Ingrediënten voor 4 personen

1 kilo aardappelen 
5 eetlepel ganzenvet 
Zeezout 

Een braadslede 
Zet de oven op voorverwarmen 220 graden

Schil de aardappelen ik heb ze in 4en gesneden 
En spoel de aardappelen goed af.
Vul de pan met aardappelen met water en breng het aan de kook en voeg wat zout toe.
En laat het 5 minuten koken.

Ondertussen doe je de ganzenvet in een braadslede en zet het in de oven.

Na 5 minuten giet je de aardappelen af en laat het even staan met de deksel op de pan(5 minuten)
Daarna schud je ze goed om, ze moeten en beetje rul zijn.

Haal de braadslede uit de oven(let op want met het ganzenvet is het heel heet. Doe de aardappelen erin en doe wat gesmolten ganzenvet erover en zet terug in de over 20 minuten.

Dan haal je de braadslede eruit en keer je de aardappelen om en overgiet ze met de gesmolten ganzenvet en zet terug in de oven 20 minuten.

Nu haal je ze weer uit de oven keer de aardappelen weer om en overgiet ze weer met ganzenvet en zet ze voor het laats weer 20 minuten terug.

Dan heb je heerlijke aardappelen in ganzenvet mmmmmmmm.
Doe de oven uit.
En haal de braadslede uit de oven.
Strooi lekker wat zeezout erover en roer het nog een keer door de ganzenvet.

Ik heb dus de aardappelen in 4 gesneden maar je moet even kijken hoe groot je aardappelen zn.

Puntpaprika soep

Recept Luc

Ingrediënten voor 4 personen

5 puntpaprika grof gesneden 
3 Tomaten grof gesneden 
1 chilipeper grof gesneden 
5 worteltjes grof gesneden 
2 venkel punt eraf gesneden en de buitenkant eraf en dan grof snijden
1 ui grof gesneden 
2 knoflook grof gesneden 
200 ml witte wijn
Tijm 4 takjes het groen eraf
Venkelzaad 1 theelepel 
Zout/ peper 
Basilicum grof gesneden 5 blaadjes 
Olijfolie 

In een grote koekepan wat olijfolie erin de gesneden puntpaprika, tomaten, chilipeper, wortelen, venkel, ui, knoflook op midden hoogvuur bakken 10 minuten goed om blijven scheppen. Het moet zacht zijn maar niet bruin.

In een soeppan de wijn doen, venkelzaad, tijm en de gebakken groenten en 1 liter water. Aan de kook brengen en dan het vuur laag en met een deksel erop.
Dan 40 minuten zachtjes koken.
Het vuur uit zetten en met een staafmixer fijn maken.
Nog even checken voor zout en peper en de basilicum erdoor.
Je kan ook nog tijdens het koken een bouillonblokje doen.
Dan is het klaar lekker met stokbrood.  

Daube

Gerecht voor 4/6 personen van Luc

Ingrediënten 

2 uien fijn gesneden 
Sinaasappelschil
1 bleekselderij fijn gesneden
2 knoflook fijn gesneden
2 laurierbladeren
50 ml cognac
1 fles rode wijn
Blikjeeomatenpure
Olijfolie
2 eetlepel bloem
400 ml Runder bouillon
100 bacon fijn gesneden
Zout/peper ik heb uit de molen zoveel lekkerder
1 kilo runderlappen ik heb het door de slager in stukjes laten snijden.
Gember een stukje van 2 centimeter schoongemaakt en fijn gesneden
3 worteltjes fijngesneden 

De cognac, wijn, wortel, uien, bleekselderij, knoflook, zout, peper, laurierbladeren, sinaasappelschil , en de riblappen in een grote pan doen en dan afgedekt een dag in de koelkast laten staan.

De pan uit de koelkast halen,het vlees eruit halen en droog deppen, de worteltjes, uien, bleekselderij, gember en knoflook in een koekepan pan doen.
Nu heb je de marinade over en dat breng je zachtjes aan de koek 5 minuten.
De koekepan met groenten op een middelhoog vuur 5 minuten laten bakken en af en toe omscheppen en dan af zetten.
Na 5 minuten de je de bloem bij de marinade en roert het goed om.
Laat 1 minuut op het vuur staan en zet dan af.
In een grote koekepan in gedeeltes de riblappen aan de buitenkant laten kleuren.
Dan weer al riblappen terugdoen, de groenten erbij en de marinadeen weer zout en peper er op doen.
De tomatenpuree en de bacon erbij en 2 munten zachtjes meebakken .
Dan de dek je dan pan af en zet het op een laag vuur.

Ik heb het 4 uur heel zachtjes laten koken en om het uur door roeren.
Nu zeg je waar is de bouillon dan voor?
Ik heb het gemaakt en heb het bij de pan staan als het uitdroogt doe je er wat bij. Ik woon op mezelf dus ik heb een paar porties in de vriezer gedaan.
Ik heb het met mijn gebakken aardappelen gemaakt(het gerecht vind je ook hier en groenten.

 

Vegatarische Fajitas

Recept Luc

Ingrediënten 2 personen

2 paprika in blokjes
250 gram champignons gesneden 
1 ui gesneden 
Klein bekertje zure room
Olijfolie 

Voor de quacemole   

2 avocado
1/2 pepertje fijn gesneden
1/2 citroen geraspt
Het sap van een 1/2 citroen
Olijfolie  

Tortilla’s 4

De avocado, pepertje, citroensap , citroenrasp wat olijfolie in de keukenmachine doen en fijn maken..
De groenten in een koekepan doen en 6 minuten bakken op middelhoog vuur.
Wel af en toe roeren dan het vuur uit en zout en peper erover doen.

Een keukenpan op middelhoog vuur zetten en dan de groenten erin en om en om bakken 6 minuten.
Dan het vuur uit en zout en peper erop.


In en koekenpan de tortilla’s even om en om opwarmen.
Een tortilla neerleggen wat groenten erin, wat zure room en quacemole.
Dan oprollen. 

Chorizopotje

Gerecht Luc

Ingrediënten 4 personen

2 uien fijngesneden 
5 knoflook fijngesneden 
2 paprika fijngesneden 
4 tomaten fijngesneden 
200 gram chorizo in plakjes gesneden en het vel eraf
Wat chilivlokken naar smaak
Rode wijnazijn theelepel 
Olijfolie 
500 ml water je aardappelen moeten onder staan
Tijm 1 theelepel
La Chinata smoked paprika sweet 1 theelepel
1 kilo aardappelen geschild en in 4 gesneden 

Een braadslede met olijfolie opzetten middelhoog vuur.
De uien, knoflook en paprika bakken en af en toe omscheppen 10 minuten.
De chorizo erbij doen en5 minuten mee bakken en ook af en toe om scheppen . De chilivlokken erbij doen en de smoked paprika ( ik heb een potje gekocht bij AH) en tomaten erbij en ook omscheppen.
De aardappels en tijm erbij en ook om scheppen.
Rode wijnazijn en water erbij en aan de kook brengen dan het vuur laag zetten en 30 minuten koken.
Nog even alles proeven misschien wat zout erbij.

Een lekker Spaans stoofpotje👨‍🍳
Glaasje rode wijn erbij en mmmmmmm.

 

Thaise Kabeljauw

Recept 4 personen Luc

Ingrediënten 

4 kabeljauwfilet 
Olijfolie 
1 knoflook fijn gesneden 
1 ui fijn gesneden 
400 ml kokosmelk 
Verse koriander fijn gesneden 
Red thaipasta 3 theelepel 
Sesamolie 1 theelepel
1/2 limoen de rasp en het sap
Zout
Venkel buitenste schil eraf en het harde stuk uitsnijden en dan fijn snijden
1 theelepel fish sauce

Een koekepan middelhoog vuur wat olijfolie erin doen dan ui, venkel erin en 6 minuten bakken en af en toe omscheppen. De knoflook 2 minuten erin en meebakken.
Red thaipasta erbij doen en door scheppen 1 minuut.
Sesamolie, fish saus, limoen 1 minuut mee bakken.
Proeven eventueel wat zout erbij.
De kokosmelk erbij en als het kookt de kabeljauw erbij doen.
Deksel op de pan doen of afdekken en 12 minuten laten koken.

Bij mij was de saus wat dun.
Bloem doe je niet zo bij je saus je maakt een roux.
Meng in een andere pan 20 gram boter en 20 gram bloem roer het goed door zet het vuur uit.
Roer weer in je pan wat van je roux toe ik had 3 theelepel roer het goed door.
De saus word nu wat dikker en zet dan je vuur uit.

Je kan wat rijst koken en wat groeten erbij doen eet smakelijk.
   

Afasieproof receptenboekje

Een paar jaar geleden hadden we als thema koken op de open dag van afasie Amsterdam. Jakob en ik verzorgden de recepten die iedereen kon maken en vervolgend hadden we een heerlijke lunch.
Ik zal de recepten aan jullie verzorgen we beginnen met Smoothies.

Bananen Smoothie 

Keukengerei 

Snijplank
Mes
Theelepel 
Eetlepel 
Blender
Litermaat 

Ingrediënten 

4 Bananen
800 ml melk
2 theelepel kaneel
2 theelepel citroensap 
4 eetlepel honing

Stap voor stap

1. Doe de melk in de blender
2. Snijd de Bananen in Stukjes
3. Doe ze bij de melk
4. Doe de kaneel en citroensap erbij
5. Meng 2 minuten
6. Proef hoe het smaakt
7. Wil je zoeter? Voeg honing toe
8. Begin met twee eetlepel 
9. Schenk in een leuk glas


Rood fruit Smoothie

Keukengerei 

Snijplank 
Mes
Theelepel 
Eetlepel 
Blender
Litermaat 

Ingrediënten 

4 handjes Bramen
4 handjes Blauwe bessen
400 ml melk
12 eetlepel Griekse yoghurt 
Voeg wat honing op smaak toe

Stap voor stap

1. Doe de melk in de Blender
2. Voeg Griekse yoghurt toe
3. Voeg Bramen en Bessen toe
4. Meng 2 minuten
5. Proef hoe het smaakt
6. Wil je het zoeten? Voeg honing toe
7. Begin met 2 twee eetlepel en proef opnieuw 
8. Schenk in een leuk glas

BLT voor 5 personen

Ingrediënten 
1 ciabatta in de oven bereiden 
1/4 ijsbergsla gesneden 
Mayonaise 
2 tomaten
1 pakje bacon
8 blaadjes basilicum 

Voor de vinaigrette 
1/2 eetlepel Dijon mosterd
1/2 eetlepel citroensap 
1/2 eetlepel azijn
Zout/peper

Keukengerei 
Oven

Koekepan 
Bord
Keukenpapier 
2 kommen
Garde
Snijplank 
Schilmesje 
Broodmes 
Theelepel 

Stap voor stap
1. Bak de ciabatta 
2. Verwarm een koekepan 
3. Leg de plakjes bacon in de pan
4. Draai ze af en toe om, tot ze mooi bruin zijn
5. Laat ze uitlekken op keukenpapier en zorg de je pan uitstaat
6. Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een kom
7. Tik het goed door met een garde, het moet mooi romig worden
8. Snijd de tomaten in plakjes
9. Snijd de ciabatta dwars door
10. Smeer mayonaise aan beide kanten
11. Beleg met ijsbergsla 
12. Leg bacon hierop
13. Leg tomaat er bovenop
14. Druppel de vinaigrette erover
15. Leg blaadjes basilicum erop
16. Doe er peper op
17. Druk de bovenkant erop



Pain Bagnat

Ingrediënten 
1 ciabatta 
1/4 ijsbergsla gesneden 
Mayonaise 
2 tomaten 
1 ui
8 blaadjes basilicum 
1 blik tonijn
1 blik ansjovis
Voor de vinaigrette 
1/2 eetlepel Dijon mosterd
1/2 eetlepel citroensap 
1/2 eetlepel azijn 
Peper

1. Bak de ciabatta in de oven
2. Snijd de tomaten in plakjes. Doe in een schaaltje 
3. Snijd de ui in ringen. Doe in een schaaltje 
4. Doe de tonijn in een schaaltje 
5. Haal met een vork uit elkaar
6. Snijd de olijven door de helft en haal de pit eruit en doe in een schaaltje 
7. Haal de ansjovis uit het blik. Doe in een schaaltje 
8. Doe de ingrediënten voor de vinaigrette in een kom
9. Tik het goed door met een garde, het moet romig zijn
10. Snijd de ciabatta dwars door
11. Smeer mayonaise aan beide kanten
12. Beleg een kant met ijsbergsla 
13. Leg de tonijn, ui, tomaat, olijven, ansjovis en basilicum erop
14. Doe op de bovenkant druppelsgewijs vinaigrette 
15. Druk de bovenkant van het brood er goed op

Mascarpone toetje

Keukengerei 
Snijplank 
Mes
Rasp
Schaaltje
Garde
Meng kom


Ingrediënten 
8 Bastogne koeken
1 mascarpone 
16 bessen
2 theelepel suiker
1/2 citroensap en de rasp
4 whiskey glazen

Stap voor stap
1. Maak de koekjes fijn
2. Was het fruit en de citroen 
3. Rasp de citroen 
4. Knijp het Sap uit de de citroen ( halfe)
5. Meng in een bowl mascarpone, suiker, sap en rasp 
6. Roer het goed door met een garde
7. Pak een whiskey glas
8. Doe er laagje koekjes erin
9. Doe er wat bessen op
10. Doe mascarpone mengsel erop

Ciabatta met zelfgemaakte humus

Ingrediënten 
Verse koriander (klein bosje)
1 theelepel gemalen korianderzaad 
4 eetlepel tahin
1 rode chilipeper 
1 blik kikkererwten 800 gram
Peper/zout
Olijfolie 
Ciabatta 
1 aubergine 
1 paprika 
1 courgette 

Keukengerei 
Vergiet
Grote kom
Eetlepel 
Snijplank 
Keukenmes 
Staafmixer 
Spatel 2x
Koekenpan 

1. Bak de ciabatta in de oven
2. Zet het vergiet op een grote kom
3. Doe de kikkererwten in het vergiet
4. Vang het vocht op
5. Doe de uitgelekte kikkererwten in een grote mengkom
6.
Doe de tahin erbij 
7. Pureer met een staafmixer tot het smeuïg is
8. Voeg eventueel vocht toe van de kikkererwten 
9. Snijd de koriander fijn
10. Snijd de chilipeper door midden
11. Haal de zaadjes eruit en snijd de chilipeper fijn
12. Voeg de koriander, korianderzaad en chilipeper aan het kikkererwtenmengsel toe
13. Doe er olijfolie door ( best veel)
14. Roer goed door en breng op smaak met zout en peper
15. Snijd de paprika, courgette en aubergine in pakken
16. Bestrooi met peper, zout en olijfolie 
17. Bak de groenten in een koekenpan aan beide zijde 
18. Snijd de ciabatta dwars door
19. Besmeer ruim met zelfgemaakte humus
20. Leg de groenten er bovenop
21. Dek af met de Bovenkant van het brood en snijd het in stukken
22. Leg de Stukken op een mooi bord


















Patates Braves

Ingrediënten  voor Salsa Braves
3 eetlepel olijfolie 
1 theelepel pimenton de la Vera smoked paprika hot.
Chilivlokken 1/2 theelepel 
1/2 theelepel tabasco
1 eetlepel rode wijn azijn
400 gram tomatenblokjes 

Voor de aardappelen 
1 kilo aardappelen geschild en in 4en gesneden 

Voor de salsa braves
Verwarm de olijfolie op laag vuur.
Doe de pimenton, chilivlokken, tabasco en azijn erin en meng goed.
Goed door roeren en dan uit zetten

De aardappelen 
De aardappelen in water doen beetje zout erbij en dan 10 minuten laten koken. Het vuur afzetten en afgieten 

De oven op 200 graden zetten
Ik heb in een grote ovenschaal 6 theelepel ganzenvet gedaan
Als de oven op temperatuur is de schaal erin doen en 7 minuten opwarmen.
De schaal uit de oven nemen de aardappelen erin en goed door roeren
Wat zout erover en weer in de oven doen
Na 20 minuten de schaal eruit en de aardappelen draaien en er weer in zetten.
Weer na 20 minuten draaien en de laatste 20 minuten erin
De oven uitzetten en de aardappelen eruit halen
De salsa braves weer opzetten en 10 minuten op laag vuur opwarmen
De saus mag pittig en wat zuur van het azijn smaken maar als jr het samen met je aardappelen eet mmmmmmm
De aardappelen onderop en de salsa erover heerlijk
Je hebt een tapas gemaakt 

Tiramisu

Ingrediënten 
1 kop sterke koffie
6 eetlepels whisky
500 gram mascarpone 
4 eieren 
125 gram suiker
Snuf zout
Pak lange vingers
Cacaopoeder 

1. Zet een sterke koffie en laat afkoelen in een schaaltje waar je lange vingers in passen en voeg de whisky toe.
2. Neem 2 bowls om de eieren in te splitsen maak er 1 goed schoon met citroensap en een keukenpapier.
3. Je splits de eieren in een bowl gaat de dooier in de bowl die je met citroensap hebt schoongemaakt de eiwitten.
4. Bij de dooiers doe je de sap en de rasp van 1 citroen een snuf zout en de suiker en je klopt het goed.
Als hij romig is doe je de mascarpone erdoor en ook goed kloppen.
5. De eiwitten, een snuf zout en goed kloppen(ik heb een keukenmachine gebruikt. Als je de bowl kan keren zonder dat de eiwitten er uit kunnen vallen is het klaar.
6. Bij de dooier vouw je eerst voorzichtig 2 eetlepel eiwit en dan voorzichtig de rest.
7. In je schaal met koffie doe je nu een lange vinger met het suiker naar boven dept hem in de koffie en legt hem in je schaal.
8. Als je zo een hele laag met lange vingers het doe je de helft van je dooiers erover en begint met een nieuwe laag en dan weer de dooiers.
9. Met een zeefje de cacao erover en dan afdekken met vershoudfolie en in de koelkast zetten tot de volgende dag.
10. Dan lekker genieten. 

Salsa Brava

De salsa brava is de saus die je over de de gebakken aardappelen doet.
De tapas naam is dan patates Braves.
Ik heb hier een heerlijk recept staan voor gebakken aardappelen in ganzenvet.
Hier volgt de salsa brava.

Ingrediënten 
1/2 theelepel chilivlokken 
3 eetlepel olijfolie 
1 theelepel pimenton Picanta hot smoked paprikapoeder 
1/2 theelepel tabasco
1 eetlepel rode wijnazijn 
400 gram tomatenblokjes 
Zout en vers gemalen peper

1. Verwarm in een steelpan de olijfolie op een laag vuur.

2. Doe de pimenton, chilivlokken, tabasco en rode wijnazijn in de pan en meng goed. Nog wat zout en peper erbij.
1 minuut verwarmen.

3. Doe de tomatenblokjes erin en weer goed mengen.
Laar op een laag voor 5 minuten koken.
Proef dan, in mijn geval moest er wat chilivlokken, tabasco, azijn en een klein beetje pimenton bij.
Vergeet het vuur niet uit te doen.

4. Onderop leg je de gebakken aardappelen en daar overheen de salsa.
Je hebt een heerlijke tapas gemaakt.

Bengaalse bloemkoolcurry

Ingrediënten 
Bloemkool in roosjes gesneden 
8 aardappels geschild en in 4en gesneden 
Kopje doperwten 
Olijfolie 
Laurier 2
1 theelepel komijnzaad 
1/2 chilivlokken 
1 theelepel gember fijn gesneden
1/2 theelepel cayennepeper
1 theelepel kurkuma
1 theelepel bruine suiker
Zout
100 ml water
1/2 theelepel garam masala
1 ui in halve ringen gesneden
1/4 theelepel kruidnagel  

1. De aardappels 10 minuten laten koken en dan afgieten en laten staan.

2. In een grote koekepan de olijfolie doen en de ui.
5 minuten laten bakken en af en toe omscheppen, de gember erbij en 1 minuut meebakken.

3. De bloemkool roosjes erin, kurkuma, cayennepeper en kruidnagel en 3 minuten meebakken af en toe goed door roeren.

4. Suiker, zout op smaak en het water erin en dan 10 minuten zachtjes bakken.
Dan de aardappelen erbij en nog 3 minuten mee bakken.
Proef nog even ik hou van pittig maar dat is niet iedereen.

5. Doperwten, de garam marsala en proef weer eventueel wat zout en nog 2 minuten bakken.

Het vuur afzetten en mmmmmm klaar.
Eet ze👨‍🍳

Kip vindaloo

Ingrediënten 2 person

1 soepkop kippenbouillon 
1 theelepel komijnzaad 
1 theelepel mosterdzaad 
1/2 rood pepertje zaadjes eruit en fijn gesneden 
Peper uit de molen 1/2 theelepel 
1/4 theelepel kruidnagel 
2 knoflook fijn gesneden 
1/2 theelepel chilivlokken 
1 theelepel kurkuma 
2 theelepel bruine suiker
2 theelepel tomatenpuree 
1 theelepel gember fijn gesneden 
1 theelepel garam masala
1 theelepel rode wijnazijn 
Olijfolie 
2 kipfilet ik heb het in stukjes laten snijden
1 ui fijn gesneden 
2 eetlepel peterselie fijn gesneden 

1. In een koekenpan warm laten worden en dan de mosterdzaad en komijnzaad blijven roeren 35-45 seconden dan de pan uit en het mensel in een bowl doen.

2. Bij de bowl chilipeper, peper, rode wijnazijn, rood pepertje, kruidnagel, knoflook, chilivlokken, kurkuma, bruine suiker, gember, garam masala en de kipfiletstukjes. Goed door roeren en dan afgedekt 1 uur in de koelkast zetten.

3. Ui bakken 5 minuten af en toe roeren dan uit de bowl het mengsel erbij doen en 5 minuten mee bakken en af en toe roeren.

4. De bouillon erbij en als het aan de kook is laag vuur en dan 30 minuten koken. Nog even proeven of er zout bij moet.

5. Het is dan klaar je kunt er rijst bij doen en groenten bv sperziebonen 
Eet smakelijk👨‍🍳

Rabarbertaart

Deeg
250 gram bloem
125 gram poedersuiker 
1 ei
125 gram zachte roomboter 

Meng alles goed door elkaar in een kom.
Kneed het samen tot je een bol overhoud, dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast 2 uur.
Haal het dan uit de koelkast vershoudfolie eraf en laat 1 uur rusten.

Vulling
5 rabarber 
Crème fraiche 200 ml
2 eieren
100 gram suiker
1 theelepel kaneel

Bereiding 
1. Verwarm de oven voor op 200C

2. Was de rabarber en snijd in kleine stukjes 1,5 cm , trek de harde draden los en verwijder.

3. Rol het deeg uit en bekleed een vorm(20 cm) prik met een vork in de deegbodem wat gaatjes. En doe de rabarber erover.

4. Meng vervolgens de 2 eieren, crème fraiche, suiker en de kaneel en schenk over de rabarber.

5. Zet in de oven en bak 35 minuten op 200C.
Haal hem uit de oven en zet de oven uit. Eet smakelijk 👨‍🍳